Geschiedenis

Sinds ca 1700 stond tegenover de Laurentiuskerk herberg “het Witte Paard”. Beheerder was de toenmalige koster die er zelf destijds naast woonde.

Begin 20e eeuw is deze locatie verworven door de Hervormde Gemeente Varsseveld en in 1937 werd besloten tot de realisatie van een Gebouw voor Christelijke Belangen met ernaast een nieuwe kosterswoning. Aanvankelijk werd het “Gebouw voor Christelijke Belangen” gebruikt door vooral de Hervormde Gemeente en tot ca 1975 ook onder die naam.

Sindsdien deed het als “de Borch” dienst als protestants kerkelijk centrum en werd het intussen steeds vaker gebruikt voor sociaal/culturele activiteiten voor de gehele lokale gemeenschap. Toen het gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed werd een nieuwe koers ingezet.

Binnen het Centrumplan Varsseveld heeft de toenmalige eigenaar, de Protestantse Gemeente Varsseveld, de locatie ondergebracht in de Stichting Borchuus Beheer. Door Stichting Borchuus Kulturhus wordt het momenteel geëxploiteerd als Kulturhus en staat het ter beschikking van de gehele bevolking van Varsseveld en omgeving.